Strafrecht wordt te weinig ingezet bij racisme in voetbal

In een interview in het NRC met hoogleraar sport en recht Marjan Olfers, vertelde ze dat er geen maatregelen worden getroffen. ‘Het lijkt een teken van daadkracht dat het Openbaar Ministerie onderzoek heeft aangekondigd naar de racistische incidenten tijdens de voetbalwedstrijd FC Den Bosch-Excelsior van afgelopen zondag. Maar volgens hoogleraar sport en recht Marjan Olfers moet daar niet te veel waarde aan worden gehecht. „Vaak wordt wel onderzoek gedaan naar dit soort incidenten”, zegt ze. „Maar de vraag is of het tot strafbaarstelling leidt. De ervaring leert dat dat naar verhouding weinig gebeurt.”

Ze zag het ook bij het onderzoek naar matchfixing, in 2013. Toenmalig minister van Justitie, Ivo Opstelten, zei op tv dat er twee zaken in onderzoek waren. Olfers: „Maar wat hebben we er daarna nog van vernomen? In het strafrecht is het nooit tot een einde gekomen. Onderzoek is één, maar daadwerkelijk vervolgen en strafbaarstelling is twee.”


Het strafrecht wordt te weinig ingezet bij racisme in het voetbal?
„Ja, terwijl het ook in dit geval om een strafbaar feit gaat. Justitie moet keuzes maken, ze hebben een beperkte capaciteit. Terrorisme moet worden bestreden, woningovervallen teruggedrongen. Dus als iemand al een stadionverbod heeft, wordt al snel gezegd: dat is voldoende. Terwijl strafrecht natuurlijk draait om de veiligheid in onze samenleving.”

Racisme in het voetbal wordt niet als prioriteit gezien?
„Dat is het probleem, ja. Maar als een samenleving zo heftig reageert, moet je daar ook in het strafrecht een antwoord op hebben.”

Wat is hier aan te doen? Allereerst niet zomaar over je kant laten gaan en bespreken met je slib. Alle onrechtmatige verwensingen, spreekkoren, oerwoudgeluiden of wat dan ook, moeten worden aangepakt. Bij Avinci Sportrecht zien wij de noodzaak om dit aan te pakken en te onderzoeken. Maar ook bij bedreigingen vanaf de zijlijn, ruzies langs de lijn of andere zaken die voorkomen, staan wij voor u klaar, Avinci Advocaten van Avinci Sport recht omdat wij denken in uw belang.

Advocaten en juridische hulp voor voetbal en sporters