Nieuws Matchfixing – dit is wat we nu weten!

De KNVB heeft maandag bevestigd dat er sprake is geweest van matchfixing in de eredivisie. Avinci Sportrecht zet nieuws Matchfixing  op een rij – dit is wat we nu weten!

Er is geprobeerd de eredivisiewedstrijd op 9 augustus 2009 tussen FC Utrecht en Willem II te manipuleren

De integriteitscommissie van de KNVB heeft na een jaar onderzoek, naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant in januari 2015, voldoende bewijs gevonden dat er geprobeerd is de wedstrijd Willem II-FC Utrecht (0-1) van 9 augustus 2009 te manipuleren. De ‘fix’ zou zijn mislukt, omdat FC Utrecht met een groter verschil had moeten winnen. Nooit eerder is er bewijs gevonden voor matchfixing bij een voetbalwedstrijd in Nederland.

Voormalig Willem II-speler Ibrahim Kargbo is een belangrijke pion in de zaak

Het bewijs voor de poging tot manipulatie van Willem II-FC Utrecht bestaat uit e-mailverkeer tussen Ibrahim Kargbo, een middenvelder uit Sierra Leone die van 2006 tot 2010 bij Willem II speelde, en de Singaporees Wilson Raj Perumal, die meerdere malen veroordeeld is voor betrokkenheid bij manipulatie van wedstrijden wereldwijd. Een Aziatische bende kon veel geld verdienen op de gokmarkt als Willem II een afgesproken resultaat behaalde.

Het is niet bewezen welke andere voormalig Willem II-spelers betrokken zijn

Kargbo gaf in het mailverkeer met Perumal aan dat “the captain”, destijds doelman Maikel Aerts, en een derde voetballer zouden meewerken aan manipulatie van het duel met FC Utrecht. Volgens de commissie was de keeper mogelijk “op enigerlei wijze betrokken” bij de manipulatie, het ontbreekt echter aan bewijzen om die beschuldiging hard te maken. Ook is niet duidelijk wie de derde voetballer was. Voor het beïnvloeden van de wedstrijd zou het drietal 25.000 euro per persoon krijgen van Perumal.

Video: Samenvatting FC Utrecht-Willem ll (2009)

De benefietwedstrijd Willem II-Sierra Leone is waarschijnlijk georganiseerd voor matchfixing

Op 14 november 2009 speelde Willem II op initiatief van Kargbo een benefietwedstrijd tegen Sierra Leone om geld op te halen voor het Afrikaanse land. Perumal was betrokken bij de organisatie van het duel door Football 4U, het bedrijf van Kargbo. Er is onvoldoende bewijs dat de wedstrijd daadwerkelijk gefixt is, maar de KNVB stelt wel dat deze waarschijnlijk in eerste instantie georganiseerd is voor gokdoeleinden.

Het is niet bewezen dat andere wedstrijden van Willem II gemanipuleerd zijn

In het artikel in de Volkskrant werd geschreven dat ook de wedstrijden Willem II-Ajax (17 oktober 2009) en Feyenoord-Willem II (19 december 2009) gemanipuleerd zouden zijn. De integriteitscommissie van de KNVB heeft hier echter geen bewijs voor gevonden. Wel is duidelijk dat Kargbo en Perumal langere tijd contact hadden over het manipuleren van interlands van het nationale team van Sierra Leone.

Kargbo en Aerts ontkennen betrokken te zijn geweest bij matchfixing

De inmiddels gestopte Kargbo (33) heeft tegenover de integriteitscommissie en in het Brabants Dagblad ontkend betrokken te zijn geweest bij matchfixing. “Ik heb de mail waarop de KNVB de bewijslast baseert, met de politie bekeken”, reageert Kargbo. “Die mail is niet van mij afkomstig. Er wordt zonder reden jacht gemaakt op mij.” Aerts (39), die in 2012 stopte, spreekt tegenover de Volkskrant de beschuldigingen tegen.23

De KNVB kan Kargbo niet bestraffen

Omdat Kargbo geen lid meer is van de KNVB kan de aanklager betaald voetbal hem tuchtrechtelijk niet vervolgen. De aanklager heeft de aanbeveling gedaan het rapport door te sturen naar de UEFA en FIFA.

De KNVB denkt dat meer wedstrijden in Nederland gefixt zijn

Hoewel bij het onderzoek alleen bewijzen naar voren kwamen voor het manipuleren van Willem II-FC Utrecht, vermoedt de integriteitscommissie van de KNVB dat er meer wedstrijden in het betaalde voetbal gefixt zijn. “Ik neem voetstoots aan dat er in 2008 en 2009 veel meer is gebeurd in Nederland”, zegt Tjeerd Veenstra, voorzitter van de commissie.

Advocaten en juridische hulp voor voetbal en sporters