Dopingzaken – nieuws

Bij de Duitse voetbalclubs VfB Stuttgart en SC Freiburg is eind jaren 70 en begin jaren 80 sprake geweest van georganiseerd dopinggebruik. Dat is een van de conclusies van een onderzoekscommissie die het dopingverleden van de sportafdeling van de universiteit van Freiburg heeft onderzocht.

,,Voor de eerste keer kan het systematisch gebruik van anabolen in het Duitse voetbal worden aangetoond”, meldde de commissie maandag. ,,De betrokken clubs in die periode zijn Bundesligaclub VfB Stuttgart en SC Freiburg dat destijds in de tweede Bundesliga uitkwam.”

Individuele dopinggevallen zijn er eerder geweest in het Duitse voetbal, over georganiseerd gebruik waren eerder wel speculaties, maar nooit bewijs. De gegevens komen uit onderzoek naar een in 1989 gesloten zaak tegen medicus Armin Klümper, die in de jaren tachtig de leiding had van de aan de universiteit verbonden sportkliniek. Ook de Duitse wielrenbond is door het onderzoek in opspraak geraakt.

Sjachtar Donetsk-trainer Mircea Lucescu heeft dinsdagavond toegegeven dat hij de Braziliaan Fred dinsdag in het duel met Fenerbahçe uit de derde voorronde van de Champions League tegen de zin van de UEFA heeft opgesteld.

Volgens media in zijn vaderland zou de 22-jarige voetballer tijdens de Copa América van vorige maand positief zijn bevonden.

De Europese voetbalbond zag liever dat Fred in afwachting van de uitslag van een tweede dopingtest niet zou spelen. Het duel in Istanbul eindigde in 0-0.

“De UEFA heeft ons geadviseerd hem niet op te stellen, maar er was geen sprake van een officieel verzoek”, vertelde Lucescu na het duel. “We wachten het resultaat van de B-staal af.”

Fred zou zijn betrapt op het gebruik van hydrochlorothiazide, dat wordt gebruikt bij nierproblemen om de urineproductie te bevorderen. Het geldt ook als een maskeringsmiddel.

“Ik heb geen idee wat er aan de hand is”, zei Lucescu. “Ik denk dat de Braziliaanse teamarts zich hiervoor zou moeten verantwoorden.”

Dopingzaken komen steeds vaker voor in de sport. Niet alleen bij wielrennen, zwemmen of paardensport maar ook bij voetbal. Er kunnen vele oorzaken zijn (voeding, medicatie) maar we hebben ook meegemaakt dat er opzettelijk supplementen bij sporters in hun sportdrank is toegevoegd of dat de samples zijn verwisseld. De speler is niet alleen de schuldige en het is zaak dat het tot de bodem wordt uitgezocht wie de schuldige is en wat er gebeurd is. Tot die tijd pleiten wij dat een speler gewoon door mag spelen. Voor meer informatie bel ons, wij laten je er niet alleen voor staan.

Bronvermelding: IAA en NU.nl

Advocaten en juridische hulp voor voetbal en sporters